作品征集 | 加布罗沃市河岸带扩建项目设计竞赛

发布时间:2022-03-18      截稿时间:2022-05-03      阅读量:15649次     


该项目的任务,这项任务的主题是重新思考、组织和改善河岸地区,作为已经开始改善和美化扬特拉河两岸环境的自然延续,特别是已经翻新和建成的空间步行小巷和自行车道 “Avram Gachev”和“Danube”街。

未来的项目旨在通过适当的公共工程最大限度地融入河流附近的地形,旨在创造不仅用于景观美化、娱乐和运动的区域,而且还用于公共服务。空间的未来重组必须为相邻地形和建筑物的全面运作提供复杂的基础设施,以及具有令人难忘的独特外观的河岸带的全新设计和塑造。

其目的是通过部署季节性和全年的景点,在河岸上创造有吸引力的城市活动,提供机会为维护这样一个发达的河岸区提供资金。预计将采用环保和节能的手段和技术以及经济上适当的解决方案,需要最少的公共资金进行维护。

在任务范围内(在 Dr. Nikola Vasiliadi 街的桥和 Hristo Botev 街的桥之间)开发 Gabrovo 镇河岸带的战略设想该过程分三个阶段进行:

第 1 阶段:进行概念解决方案竞赛:

通过城市和公共工程解决方案层面的成熟概念进行空间规划。

用于沿 Vasil Levski 街跨河建造一座新的人行天桥,并与 Petar Beron 博士街相连。

第 2 阶段:分配工作项目:

根据选择的概念和在河岸上创造有吸引力的城市活动和项目区域的综合改造的最佳想法,修改该地区的发展计划(如有必要)。

根据艺术,在没有事先通知的情况下进行谈判程序后,将逐步实现公共工程和基础设施措施的工作项目分配给赢得比赛并与转让人签订合同的参与者。第 79 段,第 1,公共采购法第 9 项。

第三阶段:提供金融工具并分阶段实施

作为项目活动的结果,将准备完整的项目文件,加布罗沃市政府将利用这些文件寻找资助并逐步实施活动的方法。

提交竞赛项目的截止日期为03 .0 5 .2022。

有关该程序的信息,请访问:

https://app.eop.bg/today/185201

Задачата на проекта, предмет на настоящото задание е преосмисляне, организиране и благоустрояване на крайречната зона като естествено продължение на вече започнатото благоустрояване и естетизиране на средата от двете страни на река Янтра и по-конкретно - вече обновените пространства  и изградените пешеходни алеи и веломаршрути по ул. „Аврам Гачев“ и ул. „Дунав“.

С бъдещия проект се цели максимално приобщаване на прилежащите на реката терени с подходящи благоустройствени мероприятия, целящи създаване на зони, не само за озеленяване, рекреация и спорт, но и за обществено-обслужващи дейности. Бъдещата реорганизация на пространството трябва да осигури, както комплексна инфраструктура за пълноценното функциониране на прилежащите терени и сгради, така и цялостното ново осмисляне и оформяне на крайречната зона със свой запомнящ се индивидуален облик.

Цели се създаване на атрактивни градски дейности по бреговете на реката с разполагане на сезонни и целогодишни атракции, даващи възможности за осигуряване на средствата за поддръжката на така благоустроената крайречна зона. Очаква се прилагането на природосъобразни и енергийно-ефективни средства и похвати и икономически адекватни решения, изискващи минимални публични средства за поддръжка.

Стратегията за развитие на крайречната зона на гр. Габрово в  обхвата на заданието  (между моста на ул. “д-р Никола Василиади“ и моста на ул. „Христо Ботев“) предвижда процесът да протече на три етапа:

ЕТАП 1: Провеждане на конкурс за идейно решение:

За планиране на територията чрез разработени концепции на ниво градоустройствени и благоустройствени решения.

За изграждане на нов пешеходен мост в продължение на ул. „Васил Левски“ през реката и свързване с ул. „Д-р Петър Берон“.

Етап 2: Възлагане на работен проект:

Изменение на устройствените планове (при необходимост) за територията на база избраната концепция и най-добрите идеи за създаване на атрактивни градски дейности по бреговете на реката и комплексно обновяване на проектната територия.

Възлагане на работен проект за поетапно реализиране на благоустройствените и инфраструктурни мероприятия на участника, спечелил конкурса, и сключил договор с Възложителя, след провеждане на процедура на договаряне без предварително обявление, съгласно чл. 79, ал. 1, т. 9 от ЗОП.

Етап 3: Осигуряване на финансови инструменти и етапна реализация

В резултат на проектните дейности ще бъде изготвена пълна проектна документация, с която Oбщина Габрово ще търси начин за финансиране и поетапно реализиране на дейността.

Крайният срок за подаване на конкурсни проекти е 03.05.2022 г.

Информация за процедурата е достъпна на адрес:

https://app.eop.bg/today/185201


https://gabrovo.bg/bg/news-article/10993?fbclid=IwAR3cy8Z7QnX-dKu6ijMl1F3Pe4kJsg26-vN_lYbWc5WS4-VoYNiEUzD-39w